Wat gebeurt er als je kunst in vele handen legt? Wat als burgers, kunstenaars en verenigingen samen in de cockpit van een kunstenfestival gaan zitten? Krijg je een droom die langzaam opborrelt en waar een stad naar toe leeft? Overbruggen we de kloof tussen kunstenaars, cultuurprofessionals en burgers? Trekken we nieuwe culturele registers open? Ontstaat er een nieuwe canon? Wordt het een (gedeeltelijk) succes of stranden we?
We willen het weten, dus doen we het.

PARTICIPATIEF EN MULTIDISCIPLINAIR KUNSTENFESTIVAL BRUSSEL 26-29 APRIL 2018

Van 26 tot en met 29 april 2018 initieert Dēmos de vierde editie van het participatieve en multidisciplinaire kunstenfestival ENTER in Brussel. 'ENTER Festival BXL' vindt parallel plaats in locaties in de vier zones in het Brussels gewest: in het GC Nekkersdal in Laken, in het GC De Linde in Haren, in het GC Kontakt in Sint-Pieters-Woluwe en in de Begijnhofwijk in het stadscentrum.

De baseline van ENTER Festival BXL is 'in vele handen/verankerd in de stad'. Doorheen het ENTER festival lopen diverse participatieve processen:

1) Open atelier: Wat als burgers mee creëren?

Elke festivalzone vormt de uitvalsbasis voor de langdurige residentie van een professionele kunstenaar die een participatief traject aflegt met bewoners rond een actuele maatschappelijke vraag. Het resultaat van deze residentie is te zien tijdens het festival. De kunstenaars zijn: Karlien Torfs, Jovial Mbenga, Chris Rotsaert/Manoeuvre en Kito Sino.

2) Open programmatie: Wat als burgers mee programmeren?

Via een open call tussen juni en september kregen we 209 inzendingen binnen van bestaande participatieve kunstpraktijken en vers Brussels talent dat meer zichtbaarheid en ondersteuning verdient. Hieruit werd een eerste selectie gemaakt door een veelkoppige redactieraad: Alex Deforce, Xavier Daive, Sofie Joye, Ann Van de vyvere, Angela Tillieu, Wim Embrechts, Kris Kaerts, Ann Overbergh, An Vandermeulen, Els Rochette, Hans de Witte, Joon Bilcke, Hamid al riahi, Salim Haouache, Ingrid Vranken, Anja Van Roy, Jan Wallyn en Ilyas Mettoui.

Bewonersgroepen in elk van de betrokken Brusselse wijken gingen met deze preselectie én een programmatiebudget aan de slag en stelden het definitieve programma voor hun festivalzone samen.

3) Open forum: Wat als burgers mee organiseren?

Een festival is ook eten, drinken, inleiden, nakaarten, opbouwen en afbreken. Ook hier trekken we de kaart van de collectiviteit. Over elke zone spannen we een ‘cosmopolitan canopy’: een spreekwoordelijke luifel waaronder diverse stadsbewoners en publieken elkaar ontmoeten en geëxperimenteerd kan worden met diverse vormen van publieksbeleving.

Het festival is een blauwdruk voor toekomstige participatieve kunstenfestivals. We koppelen aan het ENTER Festival BXL een stevig reflectieluik waarmee we de staat willen opmaken van de participatieve kunstpraktijk anno 2018 en vooruitkijken: “Hoe leg je kunst in handen van vele mensen?” Een uitgebreid verslag volgt op vrijdagnamiddag 8 juni 2018 in de Beursschouwburg!

Volg Enter op Facebook

ENTER Festival BXL is een initiatief van Dēmos vzw en wordt gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de stad Brussel, Brussels Gewest, de gemeente Sint-Pieters-Woluwe en in samenwerking met de Brusselse gemeenschapscentra van de VGC en per zone een veelheid aan verenigingen, organisaties en instellingen.